Släkten Bolinder

19 maj 2018

Släktbesök i Håtuna och Håbo-Tibble och vi från forskargruppen fick vara med. Läs om besöket efter bilderna.

 

Tidigt 2018 hörde en ättling till släkten Bolinder, Christian Rasch, av sig till forskargruppen. Han hade planer på, att under maj månad, genomföra en utflykt i bygden tillsammans med bland annat sina syskon och sin far som skulle fylla 80 år.

Den 19 maj pingstafton 2018, kom släkten Bolinder till Håtuna och Håbo-Tibble. Nu skulle de tillsammans med 80-åriga pappa se var de äldre generationerna befunnit sig, främst på Kvarnnibble i Håtuna.

Upphovet till att tidigare generationer  Bolinder hamnade på Kvarnnibble var anfäder från Bälby och Önsta och dagens besök startade vid Håbo-Tibble kyrka där släkten samlades, Christian visade gårdarna Önsta och Bälby.

Färden gick sedan vidare till Kvarnnibble, där Ulf Tesch och sonen Henrik Tesch hade gästvänligheten att berätta om hur gården drivs idag och visade oss runt. På gården växer nu femte generationen Tesch upp. Det avslutades med ett besök i den fina gårdsbutiken där det köptes must och annat gott. 

När det blev dags att åka vidare tog vi oss till Håtunagården för lunch och kaffe. Nu kom det upp lite frågor om Håtunaleken, som utspelade sig år 1306 mellan kung Birger och hans bröder Erik och Valdemar. Var i Håtuna hade brödrastriden ägt rum? 

Släktgravarna på Håtuna kyrkogård och ett besök inne i kyrkan gjordes. Därefter innan alla skildes åt, åkte vi vidare till Tjusta skolby och visade vårt fina gamla skolområde. Alla var mycket imponerade och ”barnen i bullerbyn” nämndes. De blev mycket förtjusta i trakten och uttryckte en viss sorgsenhet att inte släkten var kvar på Kvarnnibble. Den siste manliga anfadern Bolinder (Gustaf Emanuel Bolinder ) avled år 1900 och änkan flyttade 1904 till Jakobs församling i Stockholm. De flesta av barnen hade redan då hunnit flytta till andra orter för bland annat studier.